Liten hyllningstext till Henrik Jönsson

Lyssnade på  Henrik Jönsson i Radio Frihetligt. Man måste beundra en företagare i Sverige idag som säger: inkubatorerna, hubbarna, klubbarna… det är ett jäkla live där folk med mer skills på att trimma sina skägg än att läsa en resultatrapport samlas och har en ohelig 69:a med politiker som bara vill ha en foto opportunity för att de stöttar IT-näringen
Som företagare som startat utan annat kapital eller nätverk än det jag skapat som anställd är detta som musik för mig.
Jag har varit med och startat ett halvt dussin bolag, det jag fokuserar på nu har snart 18 anställda och växer snabbt. Men jag har varje gång jag försökt interagera med olika typer av entreprenörsnätverk och liknande känt mig fullständigt bortkommen. De talar inte mitt språk*, det verkar vara annat än att sälja något för mer än vad jag kan skapa detsamma för som är viktigt.
Och, känslan av att många håller på med just ”Uber för hundar”, som Henrik beskriver vad dessa skäggentreprenörer sysslar med, för att det blir en bra pitch är stark.
Är helt enig i att dessa av staten skapade artificiella kuvöser aldrig kan skapa riktiga företag. De som inte kan överleva utan statens skyddande hand kanske inte skall starta något företag utan stanna i sin trygga anställning.
Sedan är det sannolikt så att de stora pengarna inte går till hubbar och kuvöser utan helt vansinniga satsningar med ”statligt riskkapital” från en myriad av myndigheter. 42 miljarder per år i ”näringslivspolitiska investeringar” tror jag Fredrik Segerfeltd räknat ut för några år sedan.
En annan del i det Henrik sade som jag också måste säga att jag verkligen håller med om är hans råd till blivande företagare:
Hitta ett sätt att tjäna pengar. Visst, att det man gör är kul och innovativt är bra, men utan lönsamhet finns ingenting. Jag brukar uttrycka det som att ideer är överskattade, allt handlar om genomförande.
Jag har lovat mig själv att om jag någonsin får frågan i något sammanhang vad som var min drifkraft så skall svaret vara ”pengar”. Sanningen är nog mer komplex, t e x frihetsönskan och en viss allergi mot att ha en chef. Men jag vill dra mitt strå till stacken för att lyfta värdet i, och det moraliskt goda, i att tjäna pengar på frivilliga transaktioner.
Så, för er som inte sett Henriks videos på Youtube – se dem. Lyssna på vad han har att säga. Vi behöver företagare som honom som talar ur skägget, i dubbel bemärkelse.
Och, om du Henrik skulle läsa detta: STORT tack för vad du gör. Det är otroligt värdefullt.
* Försöker här finna ett Rand-citat om sådant språk som finns i mitt minne, men lyckas inte hitta det. Det närmsta jag kommer denna som alltid är relevant men inte riktigt passar sammanhanget:
”When you see that trading is done, not by consent, but by compulsion – when you see that in order to produce, you need to obtain permission from men who produce nothing – when you see that money is flowing to those who deal, not in goods, but in favors – when you see that men get richer by graft and by pull than by work, and your laws don’t protect you against them, but protect them against you – when you see corruption being rewarded and honesty becoming a self-sacrifice – you may know that your society is doomed.”
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s